Het verhaal achter "Jim Croce"

Het verhaal achter "Jim Croce"

Elke dag mogen we heerlijke LP's uitkiezen en opzetten bij ons koffie-cafe.

Deze klinken natuurlijk geweldig, maar achter elke LP zit ook een verhaal. Soms pakken we er 1 uit en pluizen het uit voor je.

Deze eerste blog duiken we in het verhaal achter Jim Croce.

Het toeval wil dat ik bij het verder schrijven van dit blog , helaas afscheid van het album heb moeten nemen. De LP werd verkocht naar een nieuwe liefhebbende eigenaar......

Neemt niet weg dat we het verhaal afmaken uiteraard , over het bijzondere verhaal van Jim Croce.

De koper van de LP vertelde dat hij op zoek was naar het album van JIm Croce.

Wij hadden "the greatest hits" LP liggen....met het gezicht van Jim naar rechts kijkend. Van de 76 LP uitvoeringen kijken er op de hoek 74 naar links en de duitse en nederlandse versie kijkt Jim naar rechts.......

De koper was eigenlijk op zoek naar Jim' zijn laatste album, waarop hij rokend te zien is. Maar eerlijk, die Greatest Hits is een absolute must-have. In top conditie.

Ok, een beetje verhaal achter deze bijzondere artiest

Jim Croce werd op 10 januari 1943 geboren in South Philadelphia, Pennsylvania.

Tot 1970 trad Jim met zijn vrouw Ingrid op met wie hij ook een album opnam.

Toen ze zich niet meer thuis voelden in New York en de muziekindustrie (later vertolkt in het nummer New York's Not My Home), vertrokken ze naar het platteland van Pennsylvania. Jim nam hier een baan om de huur te kunnen betalen, terwijl hij liedjes bleef schrijven. Veel van zijn liedjes gaan over mensen die hij ontmoette of gebeurtenissen die hij daar meemaakte. Jim heeft nog een serie andere baantjes gehad, in het leger en bij de radio, voordat hij succes zou krijgen.

1972 kreeg Jim via een oude kennis de kans om een album op te nemen bij ABC records.

You don;t mess around with Jim en Life & Times  De singles You Don't Mess Around With Jim, Operator (That's Not The Way It Feels) en Time in a bottle waren radiohits.

Later met zijn meest bekende nummer,  Bad, Bad Leroy Brown. bereikte hij de n1 positie in de billboards.

Het voor mij meest aangrijpende verhaal zit echter in"time in a bottle"

Jim schreef "Time in a Bottle" in december 1970 nadat zijn vrouw Ingrid hem vertelde dat zij zwanger was. Oorspronkelijk zou het nummer niet worden uitgebracht als single, maar nadat Croce in september 1973 om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk, besloot ABC Records het nummer toch uit te brengen.

Zijn zoon A.J. Croce wordt geboren in September 1971, 2 jaar later , 8 dagen vor A.J.'s 2de verjaardag verongelukt Jim in een vliegtuigongeluk.

Precies één dag voor zijn nieuwe single I got a name zou uitkomen.

Ingrid Croce, de vrouw van Jim, is met zijn naam een restaurant begonnen in San Diego: Croce's Restaurant & Jazz Bar. Hun zoon, Adrian James Croce, is nu onder de naam A.J. Croce een bekende singer-songwriter, net als zijn vader.

De song "time in a bottle" heeft door het verhaal altijd iets bijzonders gehad voor mij. Een bijzondere aanvulling op het verhaal is de brief die hij stuurde , en 4 dagen na zijn dood bij Ingrid aankwam

Ingrid ontving een brief die hij kort voor de fatale vlucht had verzonden. Het eindigde met een boodschap aan hun zoon A.J., die die week 2 werd: "Geef een kus aan mijn kleine man en vertel hem dat Papa van hem houdt. Onthoud, het zijn de eerste 60 jaar die tellen, en ik heb er nog 30 te gaan."

En voor velen zo blijkt, een hit ook in de top2000. In 2023 nog op nummer 462

A.J. Croce is een eigen verhaal op zich.

AJ CROCE sings Croce at the Sandler Center in Virginia Beach.

A.J. werd in de voetsporen van Jim ook een artiest, maar zijn leven ging niet zonder slag of stoot

Toen A.J. 4 jaar oud was, werd hij blind - het resultaat, beweert hij, van fysiek misbruik door de toenmalige vriend van zijn moeder. (Hij herwon het zicht in één oog toen hij 10 jaar oud was.) Al snel bloeide hij uit tot een pianowonder, liedjes schrijvend terwijl de meesten van zijn leeftijdsgenoten moeite hadden om woorden op papier te zetten, en hij bracht wel acht uur per dag door achter de toetsen.

"Ik werd geïnspireerd door Ray Charles en Stevie Wonder - zij waren enorm belangrijk voor mij. Die albums maakten deel uit van de platenverzameling van mijn vader. Toen ik mijn zicht verloor, haalde een familievriend ze tevoorschijn en zei: 'Misschien zijn deze inspirerend'."

Toen kon ik zoveel meer ontdekken dat deel uitmaakte van de platenverzameling van mijn vader - de oude blues, jazz, rock & roll en soulmuziek."

Het grootste deel van deze platenverzameling ging verloren, samen met de meeste andere herinneringen, na een brand in het ouderlijk huis toen A.J. een tiener was. Maar ze slaagden erin om een van Jim's gitaren te redden, een Gibson L-00 uit 1933 waarop hij veel van zijn grootste nummers had geschreven - waaronder zijn postume nummer 1-hit, "Time in a Bottle".

ZIjn carriere start op 19 jarige leeftijd en hij schrijft zijn eigen nummers, maar deed eigenlijk nooit covers van zijn vader.

Ook A.J. maakt de dood van een geliefde mee , net als zijn moeder.

In 2018 overleed zijn vrouw, Marlo Gordon Croce, aan een zeldzaam en plotseling hartvirus terwijl hij zelf te maken had met zijn eigen gezondheidsproblemen. A.J. bleef achter als alleenstaande vader van twee kinderen, een dochter genaamd Camille en een zoon genaamd Elijah.

25 jaar lang speelde A.J. geen nummers van zijn vader. maar in 2023 begon hij met de Croce meets Croce tour waarin hij naast zijn eigen repertoire de nummers van zijn vader ook ten gehore brengt op fantastische wijze.

 

Back to blog