Het verhaal achter Elton John's album 17-11-70

Het verhaal achter Elton John's album 17-11-70

Het album 17-11-70 of…..11-17-70

In onze collectie bevond zich een fantastisch mooi album met een zwarte achterkant en een wit silhouet van een man op de piano.

Diegene die de uitbundige foto’s kennen van Elton John in  de begin jaren ‘70, dan herken je het beeld gelijk.


Kijk maar eens…..



De plaat is verkocht…..helaas voor mij, geluk voor de nieuwe eigenaar.

Dus tijd om er eens een achterliggend verhaal aan te wijden


Op 17 november 1970 nam Elton John in de BBC studios voor een klein publiek een set van 13 nummers op.

Volgens John was het nooit de bedoeling om een live-album uit te brengen. Opnames van de uitzending waren echter populair onder bootleggers, wat er volgens John's producer, Gus Dudgeon, uiteindelijk toe leidde dat de platenmaatschappij besloot het als album uit te brengen.

Volgens de langdurige NYC-radiopersoonlijkheid Dave Herman (die aan het begin en einde van het album te horen is), sneed Elton John tijdens het optreden op een gegeven moment in zijn hand. Tegen het einde van de show zaten de pianotoetsen onder het bloed.

John en zijn band speelden 13 nummers tijdens de radio-uitzending. Op het originele album stonden slechts zes van deze nummers. Een zevende nummer, "Amoreena," werd toegevoegd als bonustrack op de cd-heruitgave van 1996. De overige zes nummers, "I Need You to Turn To," "Your Song," "Country Comfort," "Border Song," "Indian Sunset," en "My Father's Gun," werden pas in 2017 officieel uitgebracht.

John heeft in verschillende interviews verklaard dat hij deze opname beschouwt als zijn beste live-optreden. Hij heeft ook gezegd dat het album een uitstekend voorbeeld is van het muzikale talent van drummer Nigel Olsson en bassist Dee Murray.

Wat ik zo te gek vind aan deze LP is een direct verband met mijn interesse in bekende artiesten die Beatles songs doen.
In dit geval “get back”

En daar heb ik er al een aantal van ontdekt, wat dacht je van Ike en Tina Turner,  Al Green  en zelfs Elvis.

Kijk maar op deze playlist: 

https://www.youtube.com/playlist?list=PL1usG-VPmLF4lEdoH-pB7boJtFqV1z7Uf

Te gek, maar ook bijvoorbeeld de versie van Eleonor Rigby van Ray Charles…..wow

Elton John dus ook, in deze BBC sessies.

Het nummer “Burn down the misson” 

Hier speelt John continue de melodie van Get Back door de sessie heen, ondertussen afdwalend naar een heel stuk “my baby left me” van Elvis om vervolgens terug te gaan naar Get Back en deze ook te zingen.
Ongelooflijke uitvoering en toont zo de ultieme artiest in Elton John.

 

17-11-70 of zoals de USA versie heet 11-17-70 is 3 x uitgekomen in totaal

Het originele album uit 1971, met daarop 6 nummer.

4 op LP 1 en die geweldige Burn down the mission op kant B samen met Bad side of the moon


Daarna in 1995 een reissue release op CD en daarna nog in 1996 een resissue met toevoeging van het nummer Amoreena , waardoor er dus nu 7 titels waren.


In 2017, op record store day komt er een full release waar de 6 ontbrekende nummers ook nog worden toegevoegd en is de set compleet van 13.


De hele setlijst:

  1. "I Need You to Turn To"
  2. "Your Song"
  3. "Country Comfort"
  4. "Border Song"
  5. "Indian Sunset"
  6. "Amoreena"
  7. "Bad Side of the Moon"
  8. "Take Me to the Pilot"
  9. "Sixty Years On"
  10. "Honky Tonk Women"
  11. "Can I Put You On"
  12. "Burn Down the Mission" (including "My Baby Left Me" & "Get Back")
  13. "My Father's Gun" (encore)

 

Het live radio-optreden op 17 november 1970 (met een studio van 100 gelukkige toeschouwers) was Elton Johns 29e optreden in de Verenigde Staten en pas zijn tweede in New York City. Inmiddels heeft hij meer dan 2.000 optredens in de VS en 218 in NYC op zijn naam staan.


De foto's op de voor- en achterkant van het album, gemaakt door Elton's fotograaf David Larkham, zijn niet van het radio-optreden in november. Ze werden genomen tijdens Elton's debuutweek van concerten in The Troubadour in Los Angeles in augustus 1970.


En zoals sommigen van jullie zullen weten uit de podcasts van de plaat en het verhaal , ben ik geintrigeerd door de studios en instrumenten die soms gebruikt werden in die tijd en vooral de herkenning bij diverse andere artiesten of songs…..

Denk aan de Bechstein piano in Trident studios die ook te horen is op vele Elton John songs

In dit geval ook een Bechstein verhaal

De stereo-uitzending op WABC-FM (nu WPLJ), en daarmee het resulterende live-album, werd geproduceerd door de legendarische producer Phil Ramone. Ramone stond bekend om zijn werk met onder anderen Frank Sinatra, Billy Joel, Barbra Streisand, Paul Simon en Burt Bacharach. De Steinway-piano waar Elton die avond op speelde, was dezelfde die Bacharach gebruikte voor zijn hits met Dionne Warwick en zijn Broadway-castalbums.




Het succes van Elton in die periodein '71 was ondenkbaar groot. .

In het voorjaar van 1971 stond "11-17-70" samen met drie andere Elton John-albums ("Elton John", "Tumbleweed Connection" en "Friends") in de Billboard Top LP’s charts. Daarnaast stonden in veel van die weken zes albums van andere artiesten met nummers of uitvoeringen van Elton John ook in de hitlijsten: "Golden Biscuits" van Three Dog Night en "Love Story" van Andy Williams bevatten covers van "Your Song"; 

Mary Travers’ album "Mary" bevatte haar versie van "Indian Sunset";

 "Sister Kate" van Kate Taylor (de zus van James Taylor) bevatte covers van "Ballad Of A Well-Known Gun" en "Country Comfort" – die laatste stond ook op Rod Stewart's "Gasoline Alley" – en Elton speelde mee, schreef mee en produceerde mee aan het album "It Ain’t Easy" van Long John Baldry.

Leuk om te horen wat Elton er zelf later over zei, in deze facebook video

https://www.facebook.com/watch/?v=1617968431565591

Ik kan er maar 1 ding aan toevoegen , luister naar dit live album.
Bij voorkeur op vinyl, maar dat zal moeilijk worden, the are hard to get!

Maar YouTube en Spotify brengen uitkomst

 

Tot het volgende verhaal van 
"het verkochte album"

 

Rogier Visser



Back to blog